Biserica evanghelică fortificată (Ansamblul bisericii evanghelice fortificate)


Categorie: Biserici fortificate
Perioada: sec. XIII,cca. 1500, sec. XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-m-A-12378.01
Adresa: 13
Localitate: sat DEALU FRUMOS; comuna MERGHINDEAL
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica evanghelică fortificată Biserica evanghelică fortificată Biserica evanghelică fortificată

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Jul-2009

Biserica evanghelica din Dealu Frumos a fost ridicata in secolul al XIII-lea ca o bazilica romanica, cu trei nave, stalpi si arcade din piatra bruta, fara turn-clopotnita, spatiul corului patrat si absida semicirculara. Dupa invaziile tatarilor si turcilor , a fost rezidita de doua ori, din structura romanica pastrandu-se doar doua arce impreuna cu stalpii de sprijin in partea de sud si careva mici ferestre.
In jurul anului 1520 a fost zidit turnul vestic, care a inglobat in zidul lui vechea intrare romanica si o buna parte din nava centrala, dupa demolarea absidei altarului. Peretii navelor laterale au fost alaturati turnului, iar comunicarea lor cu restul bisericii a fost intrerupta prin ziduri transversale. S-au format astfel, de o parte si de alta a turnului, doua mici incaperi, cea din nord astazi desfiintata prin daramarea zidului exterior, cea din sud comunicand cu nava centrala printr-o mica usa, devenind o camera depozit. O scara ingusta si intunecoasa duce din nava centrala in turn, pana sus la drumul de straja din paianta. Turnul are acoperis piramidal, pereti de pana la 2 m grosime si o inaltime de aproape 23 m.
Biserica mai are un turn, deasupra corului, cu un etaj mai mic, probabil chiar din epoca romanica, dar care a primit la refacerea zidurilor o imbracaminte puternica. Pe latura de nord a corului a fost construita o sacristie.
In interior, cele trei nave au bolti cilindrice incrucisate, impodobite cu o retea de nervuri gotice facute din argila. Boltile celor laterale sunt ceva mai joase decat ale navei principale. In nava sudica, catre est, se afla o usa gotica.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)